You can’t unsee this abuse - S-10 Forum
 2Likes
  • 1 Post By Mad Max
  • 1 Post By Hoosier Rick
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 9 Old 02-26-2019, 02:56 PM Thread Starter
Awww..you ain't got shit!
 
jimmykicker's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: McCalla, Alabama
Age: 47
Posts: 3,216

User is: jimmykicker is offline
You can’t unsee this abuse

I got this engine and transmission yesterday. When this automatic goes out I’m swapping to this manual. I only wanted the transmission but he basically offered me the engine for free. I decided I could use some of thes brackets on the motor that are basically made of unobtanium these days. This guy told me the truck had 90k on it. That’s a lie, cause I saw the cluster and it said 220k. I didn’t really cry too much considering I knew I could scrap the block and I stood to get some extra hard to find parts. I was blown away by the sludge in this lifter valley. I couldn’t believe it. The amount of grit was unbelievable. The block actually looks ok. I had to take the heads and intake off as a unit as it was basically glued together. Took me 20 minutes to separate them! It appears he meant it was 90k since the last oil change. He swears it was running and running well. How I am not sure. Oil however looked clean. I don’t understand how someone can abuse something like this.

Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	0ECEBB07-C63E-43E6-8CCD-D581DA466A15_1551210986909.jpg
Views:	43
Size:	68.2 KB
ID:	315017  



1984 xcab s-10 3.4L GM crate engine 91 S10 TBI swap w bored intake, Edelbrock headers. 2" Rough Country Lift. Flowmaster, shift kit, e-fan.
The S-5 trailer-Half a 1st Gen LWB S-10


EFI swap https://www.s10forum.com/forum/f106/...e-help-513616/

My build thread (3.4L)https://www.s10forum.com/forum/f106/...stions-427168/
Quote:
Originally Posted by Racer_X View Post
I had to cut my nut in half .
jimmykicker is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 Old 02-26-2019, 03:00 PM
Registered User
 
oldeerslayer's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Location: SW Wisconsin
Posts: 5,175

User is: oldeerslayer is offline
Re: You can’t unsee this abuse

You sure you want a trans with 220K on it? One that likely has been touched since the assembly line?
oldeerslayer is offline  
post #3 of 9 Old 02-26-2019, 03:06 PM Thread Starter
Awww..you ain't got shit!
 
jimmykicker's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: McCalla, Alabama
Age: 47
Posts: 3,216

User is: jimmykicker is offline
Yeah. I checked it out pretty well. It’s solid. Even if I had to rebuild this unit, it’s better than building another automatic. I’ve rebuilt this one twice and it still feels “not right” to me. Output bearing is tight, and shifter is tight. I’ve found that these hold up pretty dang good unless you’re out abusing them. IE snatching gears etc.



1984 xcab s-10 3.4L GM crate engine 91 S10 TBI swap w bored intake, Edelbrock headers. 2" Rough Country Lift. Flowmaster, shift kit, e-fan.
The S-5 trailer-Half a 1st Gen LWB S-10


EFI swap https://www.s10forum.com/forum/f106/...e-help-513616/

My build thread (3.4L)https://www.s10forum.com/forum/f106/...stions-427168/
Quote:
Originally Posted by Racer_X View Post
I had to cut my nut in half .
jimmykicker is offline  
 
post #4 of 9 Old 02-26-2019, 06:36 PM
EZA
Registered User
 
Join Date: Nov 2018
Location: Inverness FL.
Posts: 357

User is: EZA is offline
Re: You can’t unsee this abuse

"He meant 90,000 miles since last oil change," Now that's funny!
EZA is offline  
post #5 of 9 Old 02-26-2019, 07:23 PM
Boozebag
 
Mad Max's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Baton Rouge, LA
Posts: 8,835

User is: Mad Max is offline
Re: You canít unsee this abuse

A quick story...
I had a 72 Pontiac Le Mans come into the shop. Pontiac 350, convertible, body very nice. Skipping like a piglet.
I located the problem: # 4 not firing. Wasn't ignition.


I pulled the valve covers - I could hardly see the rocker arms!!! Looked just like the valley on this engine^^^
Pulled the intake and it was not better.
Anyway, removed two shoe boxes of mud!
Pulled the cam, it had one perfectly round lobe (#4) and 3 marginal lobes - half round.
I had a used cam from a hipo 421 out of a 65 2+2, installed it with new lifters and a double row timing chain.


It was a 2 barrel 350, and it SCREAMED!! Spark the treads easily.
The idle was very mildly choppy, but with a single exhaust it was almost not noticeable.


Moral of story... even though the engine had a mud bath going on, it still ran way well.
Didn't burn oil either....
jimmykicker likes this.

S10 addiction:
1)'82 S10, 383, 700R4, Shorty
2) '85 S10, 3.4, 700R4 4x4 stretch cab (Redneck)
3) '90 S10 2.5, 5 speed shorty
4) '91 S10, Built 3.4, 5 speed shorty (Voodoo)
5) '92 S10, 2.5, 5 speed shorty, (Barbie)
6) '92 S10, 2.5 5 speed, Shorty
7) 1979 LUV, Buick 3.8 V6, TH 350 Shorty.
Mad Max is offline  
post #6 of 9 Old 02-26-2019, 08:35 PM
Registered Offender
 
Join Date: May 2017
Posts: 621

User is: Watthour is online now
Garage
Re: You can’t unsee this abuse

Pennzoil?
Watthour is online now  
post #7 of 9 Old 02-26-2019, 10:13 PM
Registered User
 
5FootWonder's Avatar
 
Join Date: Dec 2015
Location: Ontario Canada
Age: 26
Posts: 766

User is: 5FootWonder is offline
Garage
Re: You can’t unsee this abuse

A friend of mine had a 97 astro since new and that engine was lucky to see oil changes once every couple years of so... Some of his intervals went 20-30k Kms... on the low side! That van got stripped at 500,000km (310,000mi) and looked exactly like what you got. And yes, It ran like a clock shockingly, I don't know how. 3 transmissions he put in that van. So yea, I could slightly believe that this engine you got did have 90,000mi (since the last service) and ran good lol.

2002 Chevy S10 LS extended cab 4.3 auto
Love my crank windows!
1993 Toyota Corolla R.I.P.
2001 Acura 1.7 EL "fancy Civic"
5FootWonder is offline  
post #8 of 9 Old 02-27-2019, 12:12 AM
Registered Hoosier
 
Hoosier Rick's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Frankton, Indiana
Age: 61
Posts: 4,335

User is: Hoosier Rick is online now
Re: You can’t unsee this abuse

Started out Quaker State; now it's Quaker Oats!
5FootWonder likes this.

1992 rcsb 4.3,at 357,000 miles. FOR SALE PM Me!
2000 Jimmy 4x4 4dr. 255,000 miles
2002 rcsb, 2.2 at, 282,282 miles
1967 C10
2006 Colorado
Hoosier Rick is online now  
post #9 of 9 Old 02-28-2019, 10:34 AM Thread Starter
Awww..you ain't got shit!
 
jimmykicker's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: McCalla, Alabama
Age: 47
Posts: 3,216

User is: jimmykicker is offline
Re: You can’t unsee this abuse

Yeah, it might be good...I might offer it "as is" block and see if someone wants to build it. Cylinders look good. Heads too.



1984 xcab s-10 3.4L GM crate engine 91 S10 TBI swap w bored intake, Edelbrock headers. 2" Rough Country Lift. Flowmaster, shift kit, e-fan.
The S-5 trailer-Half a 1st Gen LWB S-10


EFI swap https://www.s10forum.com/forum/f106/...e-help-513616/

My build thread (3.4L)https://www.s10forum.com/forum/f106/...stions-427168/
Quote:
Originally Posted by Racer_X View Post
I had to cut my nut in half .
jimmykicker is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the S-10 Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address.


Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Apparently I can’t get it up... Rhotpursuit Off-Topic 8 06-25-2018 10:14 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome