99 Blazer NO 4WD - S-10 Forum
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 8 Old 09-11-2007, 12:28 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Age: 52
Posts: 1

User is: weatherdog is offline
Question 99 Blazer NO 4WD

99 Blazer, 90,000 miles. I have the transfer case that also has the AWD option. When I shift into 4 hi the light just blinks and no front axle engagement. When I shift into 4 lo, the t case goes into low range, the light blinks but no front axle engagement. When I shift into Auto 4 WD, the light just blinks and no front axle engagement. It seems that the t-case may be working but the front axle is not getting the message. Any help would be appreciated.

weatherdog is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 Old 09-11-2007, 12:29 PM
forum idiot
 
orangesonoma's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Indian Trail, NC
Age: 38
Posts: 49,675

User is: orangesonoma is offline
Re: 99 Blazer NO 4WD

the vacuum actuator is bad.. it is under the battery...


Best Car Insurance | Auto Protection Today | FREE Trade-In Quote

Brian
orangesonoma is offline  
post #3 of 8 Old 09-11-2007, 05:22 PM
Registered User
 
badSol's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: DFW, TX
Age: 30
Posts: 69

User is: badSol is offline
Re: 99 Blazer NO 4WD

Like Brian said, it's either a bad vacuum actuator, or the vacuum line has broken off (that's what happened on mine, I took my battery out and looked at the actuator, the vacuum line had broken right off the fitting at the firewall)

2000 Blazer LT 4x4 - Daily Driver
1999 Pontiac Trans Am - The beast (or soon to be)
Member of the Anti-Bag Coalition
"Bags are for groceries"
badSol is offline  
post #4 of 8 Old 09-11-2007, 07:16 PM
forum idiot
 
orangesonoma's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Indian Trail, NC
Age: 38
Posts: 49,675

User is: orangesonoma is offline
Re: 99 Blazer NO 4WD

Quote:
Originally Posted by badSol View Post
Like Brian said, it's either a bad vacuum actuator, or the vacuum line has broken off (that's what happened on mine, I took my battery out and looked at the actuator, the vacuum line had broken right off the fitting at the firewall)
yeah i forgot about that...that does happen too


Best Car Insurance | Auto Protection Today | FREE Trade-In Quote

Brian
orangesonoma is offline  
post #5 of 8 Old 09-11-2007, 10:07 PM
Registered User
 
badSol's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: DFW, TX
Age: 30
Posts: 69

User is: badSol is offline
Re: 99 Blazer NO 4WD

Yeah, I didn't check it first either, if I had I wouldn't have bothered to take the battery out and look at the actuator just to find out it was broken off at the firewall, lol

2000 Blazer LT 4x4 - Daily Driver
1999 Pontiac Trans Am - The beast (or soon to be)
Member of the Anti-Bag Coalition
"Bags are for groceries"
badSol is offline  
post #6 of 8 Old 10-08-2007, 07:37 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2007
Age: 45
Posts: 55

User is: The_Shok is offline
Re: 99 Blazer NO 4WD

came across this while doing a search on AWD and I know I might be bringing this back from the dead, but anyway weatherdog did you have it in neutral and rolling slowly when you tried to go into 4wd?
I ask because i had the same prob as you when I got mine and found out I shouldn't be in drive when making the switch.

I was originally NoS10Yet but my account got lost when the servers died.
1999 4.3 S10 with over 200k miles on it, retired from daily driver duty. Its a toy now (SOLD)
2010 Dodge Challenger SE Daily Driver
The_Shok is offline  
post #7 of 8 Old 10-08-2007, 09:38 PM
Dime Freightlines
 
99Jimmy2D's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Kansas
Posts: 1,294

User is: 99Jimmy2D is offline
Re: 99 Blazer NO 4WD

Quote:
Originally Posted by The_Shok View Post
came across this while doing a search on AWD and I know I might be bringing this back from the dead, but anyway weatherdog did you have it in neutral and rolling slowly when you tried to go into 4wd?
I ask because i had the same prob as you when I got mine and found out I shouldn't be in drive when making the switch.
That's only necessary to go in to 4LO going from 2Hi to 4Hi can be done in drive while moving.

GM Truck owners come join. http://www.gmtruckforum.com
99Jimmy2D is offline  
post #8 of 8 Old 10-09-2007, 05:49 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2007
Age: 45
Posts: 55

User is: The_Shok is offline
Re: 99 Blazer NO 4WD

so driving in 2hi if I hit 4hi it should just pop in? I'll have to try that.
I've barely touched that button, and when I did I used the manual, I had to pull a tree and needed 4 lo

I was originally NoS10Yet but my account got lost when the servers died.
1999 4.3 S10 with over 200k miles on it, retired from daily driver duty. Its a toy now (SOLD)
2010 Dodge Challenger SE Daily Driver
The_Shok is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the S-10 Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address.


Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome