code help p0446 - S-10 Forum
S-10 Forum is the resource on GM S-series trucks, Suspension, engine information, Body Modifications, painting tutorials.  Modifications to suit every need, budget and whim

code help p0446

Go Back   S-10 Forum > Engine and Drivetrain Tech > 262ci Forum (4.3)
New User? Register Forgot Password


 
LinkBack Thread Tools
Old 05-24-2010, 11:39 AM   #1
Registered User
 
Age: 40
Join Date: May 2009
Posts: 19
Location:
User is: OffLine
code help p0446

have a 99 gmc sonoma with 4.3l v6 that has code 0446. replaced the evap vent valve, the one near the spare tire at the rear. rest code and drove 100+ miles; filled the tank and got an additional 25 miles before code came back. can anybody shed some light on this for me?

thanks in advance
Old 05-24-2010, 11:57 AM   #2
Sometimes I'm mean...alot
 
RaginInferno's Avatar

 
Age: 49
Join Date: Feb 2005
Posts: 1,348
Location: Cajun Country, La.
User is: OffLine
Re: code help p0446

Quote: Originally Posted by RaginInferno
****IMPORTANT****

While were on the subject...

1. How many of you, while filling your tank... stop the pump the moment it clicks off?

2. How many of you try to get to the next dollar mark or get every ounce you can into the tank?


***Hint*** #1 is what you should be doing with all newer vehicles.
In another thread I posted the questions above...your problem can be a result of #2

These valves were designed to process fuel VAPOR not raw liquid fuel.

Gasoline (liquid) destroys the valves and their components.

That's why you need to follow #1 above to avoid this happening.
Old 05-24-2010, 03:15 PM   #3
Registered User
 
Age: 40
Join Date: May 2009
Posts: 19
Location:
User is: OffLine
Re: code help p0446

i filled up to the auto shut off and no more. what else could be the problem?
Old 05-24-2010, 03:48 PM   #4
Sometimes I'm mean...alot
 
RaginInferno's Avatar

 
Age: 49
Join Date: Feb 2005
Posts: 1,348
Location: Cajun Country, La.
User is: OffLine
Re: code help p0446

Many times a loose and or old gas cap can set Evap codes as well.

Do a search here using code 0446
Old 05-24-2010, 04:04 PM   #5
Registered User
 
Age: 40
Join Date: May 2009
Posts: 19
Location:
User is: OffLine
Re: code help p0446

thanks, been following all the 0446 threads, no such luck was gonna go on a limb and try the cap. reset code and installed cap see what happens
Old 05-24-2010, 06:58 PM   #6
Registered User
 
Age: 41
Join Date: Oct 2009
Posts: 17
Location: Hawaii
User is: OffLine
Re: code help p0446

Quote: Originally Posted by djwehr
thanks, been following all the 0446 threads, no such luck was gonna go on a limb and try the cap. reset code and installed cap see what happens
http://www.obd-codes.com/p0446
Old 06-02-2010, 10:58 AM   #7
Registered User
 
Age: 40
Join Date: May 2009
Posts: 19
Location:
User is: OffLine
Re: code help p0446

finally broke down and had it inspected by a shop. was told the Fuel Tank Pressure sensor needs to be replaced, or check the wiring. Does this make sense?
Old 06-02-2010, 11:23 AM   #8
S10WhiteDiaMOND
 
S10WhiteDiaMOND's Avatar
 
Age: 37
Join Date: May 2010
Posts: 22
Location: The Colony,Texas
User is: OffLine
Re: code help p0446

Quote: Originally Posted by djwehr
finally broke down and had it inspected by a shop. was told the Fuel Tank Pressure sensor needs to be replaced, or check the wiring. Does this make sense?

the four components that it could be due to the end of the pinpoint
diagnostic sheet is Evap Vent Valve, Evap Vapor Canister, and Fuel Tank
Pressure Sensor, and then replacement of the VCM.

so if you already replace the vent valve, and a TECHINCAN stated its a Fuel pressure Sensor, Me being a service advisor at a dealership here in TX, thats what they get paid doing is to fix cars, then i would agree that it would be a fuel pressure sensor.
Old 07-25-2014, 08:55 PM   #9
Registered User
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 1
Location:
User is: OffLine
Re: code help p0446

I also have this code I am planning on cleaning the valve first to see if that resolved the problem. My question is will this problem cause the engine to bog down on occasion or is there something else amiss. So far this the P0446 is the only code that is displaying.
Sponsored Links
Advertisement
 

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the S-10 Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -4. The time now is 07:21 AM.

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2011, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.2.0
SEO by vBSEO
vBulletin Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.