96 s10 4.3 vortec high idle please help - S-10 Forum
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 9 Old 01-01-2011, 07:31 PM Thread Starter
Registered Users
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 6

User is: sparsewolf is offline
96 s10 4.3 vortec high idle please help

I have a 96 s10 vortec that idles up when you are driving it and when you stop or push the clutch in it goes to 2000 for a few seconds then drops to normal ive replaced the tps when the check engine light was on it is now off and still idling high this is aggrevating but looks like a lot of people have this problem anyone know what is causing it

sparsewolf is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 Old 01-01-2011, 07:38 PM
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Location: Fort Myers, FL
Age: 27
Posts: 714

User is: Geoff is offline
Re: 96 s10 4.3 vortec high idle please help

Yes very common and annoying symptom the 4.3's have with the 5spd. For me I just try to keep my throttlebody, MAF, TPS, and IAC all very clean. I try to clean all these up often and then disconnect the battery to reset them all after you have cleaned them. This seems to help, but what helped mine the most and now it pretty much is completely gone is I had my tuner make some idle air flow adjustments and it acts much better now.
Geoff is offline  
post #3 of 9 Old 01-01-2011, 07:39 PM
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Location: Fort Myers, FL
Age: 27
Posts: 714

User is: Geoff is offline
Re: 96 s10 4.3 vortec high idle please help

Also forgot to mention check all of your o-rings like on the IAC and TPS sensor as well as the gasket for the throttlebody and just make sure there are no vac leaks anywhere.
Geoff is offline  
post #4 of 9 Old 01-01-2011, 09:52 PM Thread Starter
Registered Users
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 6

User is: sparsewolf is offline
Re: 96 s10 4.3 vortec high idle please help

yea I have checked all of that and made sure everything was clean its just to the point now its aggrevating as heck and I cant afford to keep spending money on that one problem everything is new just about
sparsewolf is offline  
post #5 of 9 Old 01-01-2011, 11:02 PM
Wire Splicin Fool :-)
 
lesterl's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Harrisonville, MO
Age: 37
Posts: 8,692

User is: lesterl is offline
Re: 96 s10 4.3 vortec high idle please help

Cleaned the MAF lately?

Check the voltage output of the TPS at idle spot (engine off, key in run). Should be near 0.7vdc IIRC..... Assuming here that maybe you didnt get it installed quite right or new one is defective.....

Sensor Resistance Chart -> http://www.s10forum.com/forum/attachments/f107/98606d1222052466-little-help-needed-gm-sensor-chart.gif
1997 Venture 3.4l Auto / 2006 Malibu Maxx 3.5l Auto / 1995 Tahoe 5.7l TBI Auto / 1998 GMC Sierra Z71
Will have another S10 one day.... Anyone have a freebie? :-)
lesterl is offline  
post #6 of 9 Old 01-02-2011, 12:05 AM Thread Starter
Registered Users
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 6

User is: sparsewolf is offline
Re: 96 s10 4.3 vortec high idle please help

I got a new maf and I thought I may have bought a bad tps but went and swapped it everything checked out fine with that im baffled
sparsewolf is offline  
post #7 of 9 Old 01-02-2011, 12:38 AM
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Age: 32
Posts: 33

User is: pappaj is offline
Re: 96 s10 4.3 vortec high idle please help

did you try driving with the iac unplugged
pappaj is offline  
post #8 of 9 Old 01-02-2011, 03:09 PM Thread Starter
Registered Users
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 6

User is: sparsewolf is offline
Re: 96 s10 4.3 vortec high idle please help

it stays on 3500 rpm when you unplug the IAC
sparsewolf is offline  
post #9 of 9 Old 01-02-2011, 05:20 PM
Registered User
 
__Fox__'s Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: North East,MD
Age: 35
Posts: 183

User is: __Fox__ is offline
Re: 96 s10 4.3 vortec high idle please help

What I did was not saying this is correct but it's better then a high idle... I let the motor warm up and kept it running and unplugged the IAC. Then I use the set screw for the throttle blade to set the idle like you would a carb. I live on the east coast so when it's cold out I have to give it a lil gas to start and let it warm up a minute before I let all the way off the gas.

98 'SS' UNDER CONSTRUCTION
__Fox__ is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the S-10 Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address.


Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome