94 s10 4.3 making very loud grinding noise! - S-10 Forum
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 12 Old 08-30-2012, 03:29 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 11

User is: Devaztate is offline
94 s10 4.3 making very loud grinding noise!

My truck is making this terrible grinding sound at low rmp's when driving, doesnt do it when i idle only when the truck is moving, could it be the starter making contact with the flywheel or is my ac compressor pully going out, mind u the ac works but the truck runs almost twice as warm with it on. i recently upgraded the big 3 and those connections are solid. could the extra current have messed something up?

Devaztate is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 12 Old 08-30-2012, 07:09 PM
Registered User
 
Johnniespeed's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Sparta Michigan
Posts: 398

User is: Johnniespeed is offline
Re: 94 s10 4.3 making very loud grinding noise!

Cant hear it from here.
Noise only when moving , but not when stopped.
Wheel bearing? Transmission?Rear axle?
Need more information, is the noise from front,center or rear of vehicle ?

The thrill of speed overcomes the fear of death.
Johnniespeed is offline  
post #3 of 12 Old 08-31-2012, 05:27 AM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 11

User is: Devaztate is offline
Re: 94 s10 4.3 making very loud grinding noise!

sounds like its comin from the front, i feel it through the gas pedal its extremly loud almost sounds like a concrete saw. bypassed the ac pulley, still did it. the truck is not turining over that well for soome reason, could the starter be making contact with the flywheel?
Devaztate is offline  
post #4 of 12 Old 08-31-2012, 09:18 AM
Registered User
 
Join Date: Jun 2005
Age: 31
Posts: 247

User is: 87shown'go is offline
Re: 94 s10 4.3 making very loud grinding noise!

it could be. but i think it would be pretty obvious. get underneath it and make sure both bolts are there.i've seen a blazer with a sheered off starter bolt that had that issue. but it would grind all the time.

01 zr2, knobbies
87shown'go is offline  
post #5 of 12 Old 09-02-2012, 02:34 PM
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Age: 24
Posts: 5

User is: heavy99chevy is offline
Re: 94 s10 4.3 making very loud grinding noise!

If its 4x4 its front Driveshaft I plow througgh them.its the Stupid Bearing setup conected to transfercase
heavy99chevy is offline  
post #6 of 12 Old 09-03-2012, 09:00 AM
SSRT-S10
 
my_nightmare's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Georgia
Posts: 1,131

User is: my_nightmare is offline
Re: 94 s10 4.3 making very loud grinding noise!

Noise only when moving... not at idle ... cant be starter to engine....

if it was the a/c belt.., it qould squeal...
if it was the a/c clutch.., possible squeal or grind noise or it would go real loud when a/c is turned on...

If you rev it up while sitting still (in park).., does it do it then ??
if yes.., possiblly related to engine /trans area issues....

if no.., does it do it at only slow speeds ??
if yes..,
check the front brakes.... pads could be worn metal to metal... since wheel is off the ground to check the brakes.., check the play in the wheel... any up and down motion when you push and pull on top and bottom of the tire ??

yes.., either a bearing or hub assembly may cause this....
if real bad.., can also cause brake pads to get eaten up on the rotor....

let us know what you find...
my_nightmare is offline  
post #7 of 12 Old 09-03-2012, 09:07 AM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 11

User is: Devaztate is offline
Re: 94 s10 4.3 making very loud grinding noise!

well i finally got under it and got to looking around, gear oil everywhere around my diff cover, gonna change out the oil, u joint seems fine. hopefully this is the problem and i havnt damaged and gears beyond easy repair. the sound to me seemed like it was comin from the front, a buddy noticed it right away and felt like it was comin from the back, too many years of loud music i guess. /shrug who knows.
Devaztate is offline  
post #8 of 12 Old 09-03-2012, 11:01 AM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 11

User is: Devaztate is offline
Re: 94 s10 4.3 making very loud grinding noise!

changed the diff cover gasket and filled it up with oil its leaking like mad around the driveshaft, guessin its a seal in there.
Devaztate is offline  
post #9 of 12 Old 09-03-2012, 03:22 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 11

User is: Devaztate is offline
Re: 94 s10 4.3 making very loud grinding noise!

replaced pinion seal, still makin noise so i jacked the rear wheels off ground and got it isolated to the carrier bearing? sounds like its coming from middle of driveshaft. any ideas?
Devaztate is offline  
post #10 of 12 Old 09-04-2012, 09:58 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 11

User is: Devaztate is offline
Re: 94 s10 4.3 making very loud grinding noise!

Well replaced the carrier bearing and its still making the noise, the sound def seems to be coming from the differential or carrier bearing area. Ive notcied when i throw the truck in nuetral the sound decreases drastically. Whats my next step?
Devaztate is offline  
post #11 of 12 Old 09-05-2012, 06:17 AM
Vig Pimpin
 
viggy58's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Lawrenceville, GA
Age: 33
Posts: 739

User is: viggy58 is offline
Re: 94 s10 4.3 making very loud grinding noise!

my old 88 suburban sounded like an old propeller plane when i took off from a stop, until i hit 3rd gear. it was a warped flexplate scraping. never heard it in park, and only a little when first put into reverse, but first and second gear were loud as shit!

___________________________________________
2001 Blazer
4.3L 5 speed manual trans, 2wd
180k miles
ALL STOCK!

Profile Baja amp, 100w x4
Sony Xplod 1000w x1
Alpine type R 12in. sub
viggy58 is offline  
post #12 of 12 Old 12-17-2012, 02:55 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2012
Age: 68
Posts: 1

User is: homestake2 is offline
Re: 94 s10 4.3 making very loud grinding noise!

Quote:
Originally Posted by heavy99chevy View Post
If its 4x4 its front Driveshaft I plow througgh them.its the Stupid Bearing setup conected to transfercase
94 BOUGHT IT NEW.
I HAVE PULLING AND GRINDING, WHEN IN 4 WHEEL WHEN i PULLED OVER AND STOPPED, KINDA POPPED INTO 4 WHEEL OK. BUT NOW WONT POP IN ANY MORE. iTS BINDING. ALSO HARD TO GET OUT OF 4 WHEEL, BUT WITH PATIENTS, i DO, iM CONVINCED ITS ONE WHEEL ONLY, PULLS TO LEFT i BELIEVE. ITS BEEN DOING THIS FOR SEVERAL YEARS, BUT NOW I THINK I NEED TO FIX IT. I REPLACED THE SHEAR PIN, SO IM ALMOST POSITIVE THE PULL OFF WORKS OK, JUST THE BINDING AND A WHIRR.
SOUNDS LIKE YOU KNOW WHATS WRONG, CAN YOU GIVE ME AN IDEA HOW TO PROCEED?
WAYLAND
homestake2 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the S-10 Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address.


Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome