1984 S10 Blazer w/ 3.4l engine Won't Start! - S-10 Forum
S-10 Forum is the resource on GM S-series trucks, Suspension, engine information, Body Modifications, painting tutorials.  Modifications to suit every need, budget and whim

1984 S10 Blazer w/ 3.4l engine Won't Start!

Go Back   S-10 Forum > Engine and Drivetrain Tech > 60v6 Forum (2.8/3.4)
New User? Register Forgot Password


 
LinkBack Thread Tools
Old 12-10-2008, 05:41 PM   #1
Registered User
 
Age: 33
Join Date: Dec 2008
Posts: 476
Location:
User is: OffLine
1984 S10 Blazer w/ 3.4l engine Won't Start!

New to the forum hi all! Just bought this 84 about 2 months ago. It's all original, no engine modifications, stock 2BL carb, electronic fuel pump, etc. It's been running great all along until this morning it wouldn't start up. It caught for a second, and chugged for about 5 seconds (sounded like it was running only a couple cylinders) then died and won't start at all now.

The last owner told me he had a shop do a 1998 3.4l engine swap. This sounds like a really common swap, and you can't even tell the difference by looking at the engine from what I've seen. I'm trying to find some specifications on this engine. I have reciepts for it, but it doesn't tell me what car the engine was out of. Anybody have a link to general specifications for the 3.4l motor, like spark plugs, ignition, timing, etc.?

I'm just trying to troubleshoot and it's hard without specs for the 3.4l. Main thing I need, is what spark plugs are used for this engine (heat range + gap)? What's the timing supposed to be set at? And what are the fluid capacities? I can't think of any other reason why it wouldn't start, anybody? Thanks for the help!

Last edited by onecrazyfoo4u; 12-10-2008 at 05:42 PM.
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-10-2008, 09:02 PM   #2
Registered User
 
Age: 33
Join Date: Dec 2008
Posts: 476
Location:
User is: OffLine
Re: 1984 S10 Blazer w/ 3.4l engine Won't Start!

Well, I pulled the plugs, and they all smell like gas really bad. So, I'm guessing this means that the carb is flooding? How do I fix it? I'm not too knowledgable on carbuerators....always had fuel injected vehicles. Should I just let it sit for awhile and then try starting again? It just turns and turns, doesn't catch or even try to chug at all.

What spark plugs does this 3.4l engine take? Thanks.
Old 12-10-2008, 11:29 PM   #3
YAY for Primer!
 
ShortyzKustomz's Avatar
 
Age: 29
Join Date: Oct 2003
Posts: 222
Location: Central Va.
User is: OffLine
Re: 1984 S10 Blazer w/ 3.4l engine Won't Start!

Must be a crate motor if its a 98, Cause 98 Camaros had the the 3.8
Old 12-11-2008, 05:12 PM   #4
Registered User
 
Age: 33
Join Date: Dec 2008
Posts: 476
Location:
User is: OffLine
Re: 1984 S10 Blazer w/ 3.4l engine Won't Start!

I don't think it's a crate, looks too old. Is there a way to check the year or model of the eninge, is it stamped anywhere?

I bought new plugs and wires, just because it needed it....but I don''t know if I got the right spark plugs? Which ones should be used for a 3.4l carb''d engine? I doubt it will fix the start up problem though. Help please!
Old 12-11-2008, 10:40 PM   #5
4x4 v6 blazer
 
neo71665's Avatar
 
Age: 34
Join Date: Oct 2004
Posts: 7,507
Location: rison arkansas
User is: OffLine
Re: 1984 S10 Blazer w/ 3.4l engine Won't Start!

Only years f bodies that had 3.4 were 93, 94, and 95.
Old 12-12-2008, 03:02 AM   #6
Registered User
 
Age: 33
Join Date: Dec 2008
Posts: 476
Location:
User is: OffLine
Re: 1984 S10 Blazer w/ 3.4l engine Won't Start!

Cool, I think that's what it's out of. Where can I find the engine model number or vin number? I'm just having trouble finding the specs on this engine. Mainly, what spark plugs and gap should I be running? Any help is appreciated!
Old 12-13-2008, 01:22 AM   #7
Wait, what?
 
Z28Camaro's Avatar
 
Age: 26
Join Date: Dec 2007
Posts: 414
Location: Worthington, IN
User is: OffLine
Re: 1984 S10 Blazer w/ 3.4l engine Won't Start!

Have you checked for spark yet? Could be a coil possibly...
Old 12-17-2008, 01:22 PM   #8
Registered User
 
Age: 33
Join Date: Dec 2008
Posts: 476
Location:
User is: OffLine
Re: 1984 S10 Blazer w/ 3.4l engine Won't Start!

I got her started up the other day after messing around with the carb. I think it was just a stuck choke plate on the stock 2BBL carb. Is the rear plate the choke plate then (the bigger one)? And the plate should open up only for start right, should go back closed after a few minutes of idle? Both plates were pretty loose, but they work good now. Thanks!
Old 12-17-2008, 01:58 PM   #9
bat
Registered User
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 20
Location:
User is: OffLine
Re: 1984 S10 Blazer w/ 3.4l engine Won't Start!

You will start to have choke problems. I tied mine open. It should be close to fully closed and open up while running and stay open until it's turned off and cools down. A faulty choke will not close when cool or close when hot. I don't know the correct fix. A complete rebuild may or may not fix it.
Sponsored Links
Advertisement
 

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the S-10 Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -4. The time now is 02:04 PM.

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2011, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.2.0
SEO by vBSEO
vBulletin Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.