2000 s10 2.2L won't shift when warm. - S-10 Forum
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 13 Old 07-17-2013, 01:22 AM Thread Starter
Registered Users
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 8

User is: NanoReef93 is offline
2000 s10 2.2L won't shift when warm.

167,000 miles.
It shifts fine when cold, then when I warms up a few minutes later it won't want to shift into 4th. Any advice will be appreciated.
I just bought the truck and have a spare 4l60e if it comes down to that but I'm no transmission guy so I'm just looking for advice on what my approach should be on this one.

NanoReef93 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 13 Old 07-17-2013, 12:14 PM
Headbanger Boogie
 
BrutalityIsLaw's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Masshole
Age: 27
Posts: 1,789

User is: BrutalityIsLaw is offline
Re: 2000 s10 2.2L won't shift when warm.

Is the fluid red and clean or dirty/gritty or burnt smelling?

IG @r_ayyeee
BrutalityIsLaw is offline  
post #3 of 13 Old 07-17-2013, 01:04 PM Thread Starter
Registered Users
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 8

User is: NanoReef93 is offline
Re: 2000 s10 2.2L won't shift when warm.

Any advice will be appreciated!
NanoReef93 is offline  
post #4 of 13 Old 07-17-2013, 01:05 PM Thread Starter
Registered Users
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 8

User is: NanoReef93 is offline
Re: 2000 s10 2.2L won't shift when warm.

Quote:
Originally Posted by BrutalityIsLaw View Post
Is the fluid red and clean or dirty/gritty or burnt smelling?
Fluid looks and smells good.
NanoReef93 is offline  
post #5 of 13 Old 07-17-2013, 03:22 PM
Registered Un-dependent
 
Mechnix's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 2,060

User is: Mechnix is offline
Re: 2000 s10 2.2L won't shift when warm.

Quote:
Originally Posted by NanoReef93 View Post
Fluid looks and smells good.

How's it taste?




sorry, I couldn't resist

.
Mechnix is offline  
post #6 of 13 Old 07-17-2013, 04:31 PM Thread Starter
Registered Users
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 8

User is: NanoReef93 is offline
Re: 2000 s10 2.2L won't shift when warm.

Quote:
Originally Posted by Mechnix View Post
How's it taste?




sorry, I couldn't resist

.
Haven't gotten to try it yet :P
NanoReef93 is offline  
post #7 of 13 Old 07-17-2013, 11:54 PM Thread Starter
Registered Users
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 8

User is: NanoReef93 is offline
Re: 2000 s10 2.2L won't shift when warm.

Any advice? Could really use some suggestions here.
NanoReef93 is offline  
post #8 of 13 Old 07-18-2013, 04:58 AM Thread Starter
Registered Users
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 8

User is: NanoReef93 is offline
Re: 2000 s10 2.2L won't shift when warm.

Really do need some advise. Anyone that has any input, it will be greatly appreciated.
NanoReef93 is offline  
post #9 of 13 Old 07-18-2013, 05:07 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2012
Age: 32
Posts: 258

User is: BOREGO is offline
Re: 2000 s10 2.2L won't shift when warm.

Is there any leaks?

Any smoke or anything that might smell burned?
BOREGO is offline  
post #10 of 13 Old 07-18-2013, 05:25 PM Thread Starter
Registered Users
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 8

User is: NanoReef93 is offline
Re: 2000 s10 2.2L won't shift when warm.

Quote:
Originally Posted by BOREGO View Post
Is there any leaks?

Any smoke or anything that might smell burned?
Nope, truck runs and drive great for the first 10-15 minutes then it won't want to shift into 4th, and acts like it's in neutral past about 2500 rpm in 3rd.
NanoReef93 is offline  
post #11 of 13 Old 07-21-2013, 12:49 AM Thread Starter
Registered Users
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 8

User is: NanoReef93 is offline
Re: 2000 s10 2.2L won't shift when warm.

Still looking for some advice here guys, any will be helpful.
NanoReef93 is offline  
post #12 of 13 Old 07-21-2013, 01:53 AM
Headbanger Boogie
 
BrutalityIsLaw's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Masshole
Age: 27
Posts: 1,789

User is: BrutalityIsLaw is offline
Re: 2000 s10 2.2L won't shift when warm.

is your truck throwing any CEL codes? It could be your 4th/ od plate seals in the trans.

IG @r_ayyeee
BrutalityIsLaw is offline  
post #13 of 13 Old 07-23-2013, 04:16 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 311

User is: ivybandit is offline
Re: 2000 s10 2.2L won't shift when warm.

Look for code PO1870, worn valve body. Common on the 4L60E, guaranteed at that mileage.

99 Sonoma std cab, short bed, auto A/C - Aftermarket tach, cruise
ivybandit is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the S-10 Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address.


Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome